expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

duminică, 12 ianuarie 2014

Leapsa cu carti

Buna, fetelor!


Cum e week end-ul vostru? Al meu este ceva mai agitat decat ma asteptam, ma regasesc din nou dezamagita de anumite aspecte ale sistemului nostru romanesc de invatamant si de dorinta unora de a face bani, mai presus de interesele si destinele celor din jur. Sunt vaga, stiu, dar e un subiect cam amarui si mai bine nu ne stricam ziua.
Pisi ganditor
Prima amintire cu mine citind

Am fost un copil tare cuminte, aproape singuratic, asa ca m-am imprietenit cu lectura relativ rapid. Pe la 3-4 ani imi citea bunicul meu, la 5 ani deja citeam singura, ai mei spun si acum ca 'uitau ca aveau copil in casa'. Ca o mica paranteza, bunicul meu a fost partenerul meu de joaca, de obraznicii, de lectura, eram nedezlipiti. Tin minte si acum cum ne jucam de-a doctorul intr-o zi, i-am dat un nasture in loc de o pastila (kids!) si el, saracu, l-a inghitit din greseala. Cat l-am pazit apoi sa fie bine! 

Prima carte pe care am citit-o si recitit-o

Absolut prima carte citita au fost povestile lui Creanga, de le visam noaptea la un moment dat. In rest, am citit tot ce mi-a cazut in mana, inclusiv Morometii prin clasa a doua. Mi-au placut mult Legendele Olimpului, cartile lui Jules Verne, ale lui Ionel Teodoreanu.

O carte pe care fiecare copil ar trebui sa o citeasca... este Micul Print. Si sa o tot reciteasca, pana i se imprima in inima sensibilitatea ei. Nu ne-ar strica o infuzie de atentie si compansiune catre cei mai mici, mai vulnerabili ca noi, mai ales in societatea romaneasca. Just sayin...

Locul meu preferat de citit... este in pat sau in fotoliu, langa o fereastra. Imi doresc cu pasiune un balansoar si o masuta mica art deco, pe care sa le asez langa usa de la balcon, cel mai luminos colt al casei. Nici aranjamentul de mai jos nu m-ar deranja.
Dar citesc mai oriunde, in autobuz, metrou, in cafenele care zumzaie de oameni. 

Accesorii obligatorii in timpul lecturii

Mai nimic, un semn de carte. Poate si o cana de chai latte, daca vreau sa ma rasfat.

Numarul cartilor de pe lista ta de lecturi viitoare

La ce an ma asteapta, n-as vrea sa zic 50 de carti si sa ma dezamagesc. Am sigur vreo 20 de carti pe short list, acelea sunt prioritare.

Ultima carte pe care am primit-o sau am cumparat-o

V-am aratat intr-o postare anterioara ca al meu sot mi-a oferit cele trei volume 'IQ84' de Murakami, acelea ar fi ultimele achizitii in biblioteca noastra. Am mai cumparat eu ceva carti din anticariate si de pe Elefant in lunile trecute, sa imi spuneti daca doriti sa vi le arat.

O carte care mi-a schimbat viata intr-un fel

Cred ca toate au pus cate o caramida la temelia persoanei care sunt acum. 'Padurea norvegiana' m-a invatat ca este soare dupa singuratate dusa la paroxism si dupa ce pierzi oameni din jur, Blaga m-a invatat ca exista lumina in fiecare suflet, Stanescu bucuria de a fi. Side note: frazele acestea curgeau asa usor in liceu, mi-am pierdut indemanarea.

O carte care imi place, dar care pare sa nu placa nimanui

Chiar nu ma pot gandi la vreuna.

O carte care nu imi place, dar pe care toata lumea pare sa o iubeasca.

Cred ca e vorba de ceva prejudecati din partea mea, dar ma tin departe de chick-lit si de carti erotice moderne - a se citi 50 Shades of Grey. Nu pot sa ma ating de asa ceva, am alte prioritati. Unde mai pui ca aceste carti sunt uneori mult mai scumpe decat unele pe care le prefer.

O carte care ma intimideaza

'Muntele vrajit' de Thomas Mann m-a intimidat in liceu, dar nu m-am lasat batuta. Orice carte cu informatie istorica ma sperie putin, precum si cele care ating 500-700 de pagini. Nu ca nu m-as crede in stare sa le parcurg, dar sigur nu le pot cara in geanta si trece mai mult timp pana le termin.

Trei din scriitorii mei preferati

Haruki Murakami, John Fowles, Scott Fitzgerald, Amelie Notomb, Daniel Pennac... si multe altii pe care ii uit acum, ca parca mi se blocheaza memoria. Voi patiti asta vreodata?

Sper sa va fi placut acest interludiu in simfonia noastra de recenzii la rujurii si pudre colorate. Astept sa raspundeti si voi la intrebari in comentarii si sa preluati leapsa, daca aveti un blog.

Duminica frumoasa,

Alice

12 comentarii:

  1. Ce leapsa frumoasa, ma regasesc si eu printre randurile tale<3 Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos ai scris despre carti...Acum imi dau seama ca eu am omis cate ceva cand am completat leapsa, dar cred ca totul depinde de stare :) Am citit Micul Print prima data cand eram prea mica si n-am inteles nimic, ramasesem cu impresia ca e o carte tare ciudatica. Am recitit-o dupa cativa ani si parca m-am "luminat" :) -acum imi dau seama ca e singura carte recitita, in postarea mea spuneam ca n-am facut asta niciodata :))
    Voi cauta IQ84 si Padurea norvegiana, multumesc pentru sugestii :)
    Raspunsurile mele le gasesti aici: http://kindofira.blogspot.ro/2014/01/leapsa-cu-carti.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si eu m-am gandit indelung la unele intrebari, ca parca uitasem tot instantaneu! Ce frumos ai zis, Micul print chiar lumineaza mintea, well put. Ia sa trec si pe la tine sa te citesc :)

      Ștergere
  3. Foarte frumos ai scris! Te felicit!
    Mi-a adus un zambet de induiosare relatarea despre bunicul tau...
    Am luat notite (Padurea norvegiana; de IQ84 notasem deja). Ne asemanam in ceea ce priveste abordarea cartilor cu informatie istorica!
    Nu stiu daca ai citit, dar am raspuns ieri acestor intrebari; nu sunt multumita acum, prin comparatie! Dar...capul face, capul trage! :))

    Pupicei, Alice!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Ilda, means a lot! Mie amintirile despre Bunicu imi aduc numai zambete (hai si cate o lacrima in coltul ochiului), l-am pierdut cand eram inca mica.

      Te avertizez, Padurea norvegiana e ca o tornada, te trage inauntru si iesi cam marcat, dezorientat din vartejul ei. Am prietene care aproape mi-au dat cu ea in cap, la suprafata e o carte deprimanta. Dar nu e doar atat. Sa vedem cum e IQ84, m-am imprietenit cu primul volum :D Cat despre cartile istorice, sa imi fie iertat, dar imi fug ochii pe randuri si ma chinui sa retin date, ca sa urmaresc firul narativ, de imi oboseste creierul.

      Ba mi-a placut postarea ta, ce vorbesti acolo! Te pup!

      Ștergere
  4. Nici pe mine nu ma atrag cartile de tip chick-lit sau cele erotice moderne sau nu. Am primit cadou una din prima categorie si am vrut sa-i dau o sansa, nestiind ce gen e(nici macar nu era roz). :)) Am citit-o rapid si mi-a parut rau ca se vand astfel de porcarii din care n-ai nimic de invatat. Totusi, nu generalizez, oi fi nimerit eu aiurea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi, asta ma tine deoparte, incertitudinea asta. E hit or miss. Si oricum, imi iau portia de drame si romance din filme/seriale.

      Ștergere
  5. Awwww, si eu trebuie sa fur leapsa :D la fix! Si da, daca ai chef, ne poti arata ce ai comandat de pe elefant.ro, sunt curioasa :"> si eu am pus chiar ieri o comanda! :*

    http://colorspiritattitude.blogspot.hu/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar te rog! Am vrut si eu sa fac ieri o comanda, dar m-am luat cu treaba si am uitat. Am o carte imprumutata unei prietene, cand o primesc va arat :D

      Ștergere
  6. Mi-a placut mult postarea ta...parca citeam despre mine si cum eram eu copil. Mie una mi-ar placea sa postezi ce carti ai citit si recomanzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult, Ioana! Voi posta si despre ultimele carti citite :)

      Ștergere